S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
       

KONTAKTY

iNEXIS, s.r.o.
A. Bernoláka 44
010 01 Žilina
napíšte nám
+421 0907 199 707

OTVÁRACIE HODINY:

PONDELOK: 10:00 - 22:00

UTOROK:    10:00 - 22:00

STREDA:     10:00 - 22:00

ŠTVRTOK:   10:00 - 22:00

PIATOK:      10:00 - 24:00

SOBOTA:     10:00 - 22:00

NEDEĽA:     14:00 - 22:00


»
Iršay Oliver

Odroda a pôvod odrody

Táto odroda bola vyšľachtená v Maďarsku, v 30. rokoch 20. storočia ju v Kecskeméte vyšľachtil Pál Kocsis krížením odrôd Bratislavské Biele a Čabianska Perla. Odroda je rozšírená v Maďarsku, na Slovensku a čiastočne aj na Morave. Zvlášť na Slovensku sa teší mimoriadnej obľube.

Charakteristika odrody

Je bujného rastu. Odolnosť voči mrazu je nižšia. Dozrieva skoro, už v polovici augusta. Strapec má väčší, rozvetvený, kónický, listy sú malé päťlaločnaté s hlbokým výrezom. Zlatožlté bobule majú pevnú šupku a aromatickú, príjemnú muškátovú chuť a sú vhodné na priamu konzumáciu ako stolové ovocie. Pre svoje skoré zretie je u nás obľúbená aj medzi záhradkármi. Zrelé strapce vydržia dlho na kroch bez toho, že by hnili alebo praskali, sú však poškodzované hmyzom a vtáctvom.

Charakteristika vína

Je ľahučkým, aromatickým, takmer omamujúcim hroznovým vínkom. Jeho telo je krehké, avšak duša prekrásna. Farba vína je zlatožltá. Vôňa je typická, príjemná až prenikavá, omamná, muškátová. Aróma priam udrie do nosa, pripomína čerstvý hroznový mušt. V plnej ovocnej vôni sa snúbia tóny prezretého hrozna, rozkvitnutej lúky, sušených hrozienok, či medu. Chuť je plná, lahodná, korenistá, pripomínajúca muškátové víno, avšak svojim charakterom je príjemnejšie. O chuti tohto vína môžeme povedať, že je ľahké s primeranou dochuťou. Má nižší obsah kyselín a kvôli tomu ho neodporúčame archivovať. Iršay Oliver sa konzumuje predovšetkým ako mladé víno, avšak dobre ošetrené víno si udrží vysokú kvalitu niekoľko rokov. Pri dlhšom zretí sa zvýrazňuje korenistá chuť a vôňa. Akostné víno dosahuje ideálnu fľašovú zrelosť v rozpätí 1-2 rokov. Výberové vína s prívlastkom sa z tejto odrody nevyrábajú. Iršay Oliver sa pre svoju charakteristickú arómu často používa do zmesí a značkových vín. Zvlášť vhodné je miešanie kyslejšími odrodami, napr. s Rizlingom Vlašským. Rovnako často sa využíva pri výrobe šumivých vín. Je veľmi obľúbeným vínom v dámskej spoločnosti nežného pohlavia. Vyplatí sa to...je to totiž „víno áno“! Odporúčaná teplota na podávanie je 10 – 12° C.

Gastrokombinácia

Doporučujeme ho podávať k rybám, hydine, zelenine, k mäkkým krémovým a smotanovým syrom. Svojim charakterom sa hodí predovšetkým k dezertom, resp. sladkým jedlám, nákypom alebo pudingom.