Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.
       

KONTAKTY

A. Bernoláka 44
010 01 Žilina
+421 0907 199 707

OTVÁRACIE HODINY:

PONDELOK: 10:00 - 22:00

UTOROK:    10:00 - 22:00

STREDA:     10:00 - 22:00

ŠTVRTOK:   10:00 - 22:00

PIATOK:      10:00 - 24:00

SOBOTA:     10:00 - 22:00

NEDEĽA:     14:00 - 22:00


»
Muškát Ottonel

Pôvod odrody

Odroda pochádza z Angers, v oblasti rieky Loiry vo Francúzsku, zo šľachtiteľskej stanice Moreau-Robert. Jedná sa pravdepodobne o kríženca medzi Chrupkou Bielou (Chasselas) a muškátovou odrodou Muscat de Saumur. Od roku 1852 bola pestovaná aj v Alsasku, odkiaľ celkom vytlačila menej bujný biely muškát Muscat Blanc a Petits Grains.

Charakteristika odrody

Muškát Ottonel je našim najvzácnejším bielym vínom z aromatických odrôd viniča. Skoro raší, zamäkáva aj dozrieva. Zberá sa koncom septembra. Vyžaduje si kvalitnú, výživnú pôdu. Neznáša sucho, vápno v pôde, veterné polohy, ani meďnaté postreky. Pri kvitnutí je náchylná na poškodenie nízkymi teplotami, rodivosť je veľmi nespoľahlivá. Príjem dusíka je nižší. Často sa využíva aj ako stolové hrozno. Dozrieva v polovici septembra a je vhodná pre všetky oblasti.

Charakteristika vína

Typické veľmi akostné víno s výrazným muškátovým aromatickým charakterom a príjemným odrodovým buketom. Má zlatožltú farbu. Víno vonia a chutí po zrelých, čerstvo natrhaných muškátových hroznách s náznakom kvetín. Vôňa a aróma je špecifická muškátová, trošku omamná, ale veľmi bohatá. Ľahký nevtieravý buket sa docieli ľahkým nakvasením mláta. Chuť vína je plná, decentná. Muškát Ottonel je vhodný do zmesí pri výrobe značkových vín. Odporúčaná teplota na podávanie je 8 – 11° C.

Gastrokombinácia

Doporučujeme ho podávať k hydinovým šalátom z bieleho mäsa, k paštétam z hrabavej hydiny. V polosuchej, či polosladkej podobe niet lepšieho spoločníka aj k nedeľňajšiemu dezertu.