S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
       

KONTAKTY

iNEXIS, s.r.o.
A. Bernoláka 44
010 01 Žilina
napíšte nám
+421 0907 199 707

OTVÁRACIE HODINY:

PONDELOK: 10:00 - 22:00

UTOROK:    10:00 - 22:00

STREDA:     10:00 - 22:00

ŠTVRTOK:   10:00 - 22:00

PIATOK:      10:00 - 24:00

SOBOTA:     10:00 - 22:00

NEDEĽA:     14:00 - 22:00


»
Pálava

Odroda

Biela muštová odroda, ktorej vína sú vzácne nielen pre expresívnu muškátovúvôňu a intenzívnu „pikantnú“ korenisto-ovocnú chuť, ale aj pre zriedkavo výnimočnú možnosť výberu vín z tejto málo pestovanej odrody v špecializovaných obchodoch s vínom. Táto aromatická odroda, z ktorej sa v našich krajoch nezriedka dorábajú i moky s vysokými prívlastkami. Je to novšia odroda, ktorá obsahuje vyššiu cukornatosť.

Pôvod odrody

Pálava už podľa svojho názvu nezaprie svoj Moravský pôvod. Odroda bola vyšľachtená  v roku 1953 Ing. Veverkom na Morave, krížením Tramínu Červeného a Müller Thurgau. Pre náročnejšie pestovateľské vlastnosti sa jej pestovanie na Slovensku rozšírilo skôr pre doplnenie sortimentu v Malokarpatskej, Južnoslovenskej a Nitrianskej oblasti. Senzoricky príťažlivá kvalita vín odrody Pálava poteší najmä v dobrých ročníkoch zberateľov neskorých zberov, výberov z hrozna a bobuľových výberov.

Charakteristika vína

Extraktívne, korenisté, buketné víno s harmóniou všetkých zložiek. Je čarovne aromatické po muškáte, korenisté po tramíne, lahodné, vysoko kvalitné, plné odrodového buketu s harmonickým obsahom kyselín. Hodí sa na spracovanie na odrodové víno alebo do akostných zmesí ako aromatická zložka. Vysoká kvalita ho predurčuje stať sa obľúbeným vínom. Víno má zelenkavožltý farebný odtieň s arómou žltého melónu a šťavnatého prezretého manga. Intenzívna vôňa kvietkov a ovocia s ľahkým korenistým záverom. Chuť je vznešená, príjemne hladká, v pozadí decentne korenistá, s ľahkými kvetinovo-pikantnými tónmi, ako aj tónmi zrelého ovocia, medu a bieleho korenia. Medzi milovníkmi vzácnejších mokov sa teší vysokej obľube. Najlepšie ročníky sú vhodné na archiváciu. Konzumuje sa v priebehu 3 až 10 rokov. Pálava je jednoducho neporaziteľným vínom – hitom posledných rokov. Odporúčaná teplota na podávanie je 10 – 12° C.

Gastrokombinácia

Môže sa podávať k jemne koreneným špecialitám ázijskej kuchyne, taktiež sa k nemu hodia údené a parené syry, Mozzarella, biele mäso, hydina, ryby na grile. Ochutnajte ho aj v kombinácii s jemnými paštétami alebo ako doplnok k dezertom.