S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
       

KONTAKTY

iNEXIS, s.r.o.
A. Bernoláka 44
010 01 Žilina
napíšte nám
+421 0907 199 707

OTVÁRACIE HODINY:

PONDELOK: 10:00 - 22:00

UTOROK:    10:00 - 22:00

STREDA:     10:00 - 22:00

ŠTVRTOK:   10:00 - 22:00

PIATOK:      10:00 - 24:00

SOBOTA:     10:00 - 22:00

NEDEĽA:     14:00 - 22:00


»
André

Odroda a pôvod odrody

André je modrá odroda, vyšľachtená v roku 1961 na Morave v šľachtiteľskej stanici vo Veľkých Pavloviciach krížením odrôd Frankovka Modrá a Svätovavrinecké. Bola povolená v roku 1977. Odroda nesie názov podľa mena významného moravského šľachtiteľa a zakladateľa prvého šľachtického spolku na svete CH. K. Andrého. Rozšírená je predovšetkým na Morave a čiastočne aj na Slovensku.

Charakteristika odrody

Je bujného rastu. Neskoro raší, zberovú zrelosť dosahuje v druhej polovici októbra. Odolnosť voči mrazu je dobrá, ale je citlivá na preťaženie. Rodivosť je veľmi dobrá a pravidelná. Má stredne veľké, mierne päťlaločnaté listy. Strapce sú stredne veľké, husté, obsahujú malé modročierne bobule s vysokým obsahom farbiva v šupke. André je neskorý kultivar, je pomerne odolný voči hnilobe strapcov, infekciám a väčšine ostatných hubových chorôb. Plodnosť je veľmi bohatá, vyžaduje si opatrný rez. Pokiaľ na viniči ostane veľa strapcov, hrozno často ani nedozreje, nevyfarbí sa a kvalita vína vyrobeného z takéhoto hrozna je prinajlepšom priemerná. Vyžaduje hlboké pôdy, dobre zásobené živinami a vodou. Na suché stanovištia sa vyslovene nehodí. Vyhovuje mu vysoké vedenie viniča. André sa musí vysadzovať do prvotriednych polôh, aby strapce dostatočne dozreli a znížil sa obsah kyselín v mušte. Nehodí sa do okrajových oblastí.

Charakteristika vína

Je to veľmi kvalitné, harmonické, extraktívne plné víno, ktoré má intenzívnu farbu. Vyznačuje sa červenou až tmavorubínovou farbou, okraj má sfarbený do ružova. Chuťou i arómou pripomína južnejšie typy červených vín. Vôňa je typická odrodová, nájdeme v nej kúsky kôstkovín a korenia. V ovocnej chuti dominujú zrelé bobule, vyššia celková kyselina a jemná škoricová dochuť. Chuť v mladosti je výrazne kyslá a hrubá, s postupujúcim zretím v sude alebo vo fľaši získava svoju plnosť. Má dobrú kvalitu s väčšou kyselinou a vyššími trieslovinami, hlavne po vyzretí vo fľaši. Svojim charakterom sa hodí aj pre použitie Barrique. To znamená že víno zrelo niekoľko mesiacov v dubových sudoch zvnútra opaľovaných, čím získalo vo vôni aj chuti charakter opaľovaného dreva. Ideálnu fľašovú zrelosť dosahuje v rozpätí 2 až 4 rokov. Odporúčaná teplota na podávanie je 16 – 17° C.

Gastrokombinácia

Odporúčame podávať v kombinácii so studenou kuchyňou, cestovinami, s jemne korenenými špecialitami z tmavého mäsa, bažantom, biftekom na korení, divinou a s hovädzím steakom. Ideálne je aj so zrelými, tvrdými a aromatickými syrmi.