S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
       

KONTAKTY

iNEXIS, s.r.o.
A. Bernoláka 44
010 01 Žilina
napíšte nám
+421 0907 199 707

OTVÁRACIE HODINY:

PONDELOK: 10:00 - 22:00

UTOROK:    10:00 - 22:00

STREDA:     10:00 - 22:00

ŠTVRTOK:   10:00 - 22:00

PIATOK:      10:00 - 24:00

SOBOTA:     10:00 - 22:00

NEDEĽA:     14:00 - 22:00


»
Alibernet

Pôvod odrody

Pestovanie hrozna má na Slovensku dlhú históriu, našťastie sa však neprestalo vyvíjať a pestujú sa nové a nové odrody. Jednou z nich je Alibernet – plod sovietskej šľachtiteľskej školy. Pôvodom ukrajinská farbiarka, blízka príbuzná kabernetu, svoju charakteristiku určite nezaprie. Alibernet je modrou odrodou Vitis vinifera vyšľachtená okolo roku 1950 v Odese na Kryme krížením hroznových sort Cabernet Sauvignon a Alicante Bouchet. Na kryme sa jej krížením s čistým cabernetom podarilo vytvoriť hrozno s výrazným obsahom farbiva v šupke aj dužine. Cieľom tvorcov Alibernetu bolo zjavne vytvoriť odrodu, ktorej sa hovorí „farbiarka“. Jej úlohou je dodať vínu spojenému z viacerých odrôd výraznú farbu. Nevdojak sa však podarilo niečo viac – aj víno iba z tejto odrody je zaujímavé a získava si čoraz viac obdivovateľov. Okrem Ukrajiny sa pestuje aj v Rumunsku a Moldavsku. V 70. rokoch prenikol na územie bývalého Československa, kam ho uviedol prof. Vilém Kraus a na území ktorého sa vlastne pestuje dodnes.

Charakteristika odrody

Skoro raší, zberová zrelosť je v prvej a druhej dekáde októbra. Ker má bujný rast. Vyžaduje slabšie rastúci podpník. Strapce sú väčšie, redšie neusporiadané. Bobuľa je stredne veľká, výrazne tmavomodrá. Odroda si vyžaduje hlboké pôdy a darí sa jej v teplých vyvýšených polohách s južným sklonom. Alibernet poskytuje vína kabernetového typu. Vysoký obsah prírodných farbív – antokyánov – v dužine i šupke hrozna je dôvodom, prečo sa Alibernet označuje termínom farbiarka. Pri výrobe je dôležité aj technologické spracovanie – najmä odbúranie kyseliny jablčnej.

Charakteristika vína

Je harmonické, extraktívne, veľmi kvalitné, má kabernetový buket, vhodné aj na sceľovanie. Víno je tmavočervenej - rubínovej farby, prechádzajúcej niekedy až do fialova. Aróma sýta so silným vnemom a s plnou ovocnou vôňou. Pripomína čierne ríbezle, višne, lesné plody, žihľavu, či sušené slivky. Má príjemne natrpklú chuť, ktorú obohacujú tóny čokolády, byliniek, bobuľového ovocia a niekedy aj prítomnosť dreva, dymu a korenia. Charakter vína dopĺňa aj jemná kyselina a väčšie triesloviny. Je vhodné na dlhšie zretie vo fľaši, dozrieva veľmi pomaly, pričom sa jeho štruktúra vôní a chutí výrazne zjemňuje a harmonizuje. Kvalitný Alibernet potrebuje 3 až 5 rokov na to, aby sa prejavil jeho potenciál a potom sa stáva skutočnou pochúťkou pre milovníkov červených vín. Odporúčaná teplota na podávanie je 16 – 18° C.

Gastrokombinácia

Odroda patrí k výrazným vínam, priatelí sa preto s výraznými jedlami. Je mimoriadne vhodným partnerom k tmavým mäsám a syrom. Z mäsa sú to najmä divina, zverina, hovädzie mäso, teľacie mäso a steaky. Zo syrov chuťovo výraznejšie tvrdé a plesňové syry.