S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
       

KONTAKTY

iNEXIS, s.r.o.
A. Bernoláka 44
010 01 Žilina
napíšte nám
+421 0907 199 707

OTVÁRACIE HODINY:

PONDELOK: 10:00 - 22:00

UTOROK:    10:00 - 22:00

STREDA:     10:00 - 22:00

ŠTVRTOK:   10:00 - 22:00

PIATOK:      10:00 - 24:00

SOBOTA:     10:00 - 22:00

NEDEĽA:     14:00 - 22:00


»
Frankovka Modrá

Odroda

Je to typická stredoeurópska odroda. Je vynikajúca na výrobu červených vín, ktoré patria u nás medzi najkvalitnejšie. Drahocenný rubín je synonymom tejto odrody. Frankovka modrá dokáže odolať aj ťažkým prírodným podmienkam a za dobrú starostlivosť sa vo vydarených ročníkoch odmení nádhernými sviežimi vínami. Je vďačná za mierny južný svah, no darí sa jej i na rovinatých terénoch v ľahších, ale úrodných hĺbkových pôdach. Frankovka Modrá je najviac pestovaná modrá odroda na Slovensku, v posledných rokoch dosahovala podiel takmer 40 %.

Pôvod odrody

Pôvod nie je presne známy. Ide o veľmi starú odrodu, ktorá je podľa určitých prameňov nemeckého pôvodu, ale pravdepodobne pochádza z dolného Rakúska, možno z Chorvátska. Jedným z jej predkov je aj odroda Heunisch. Častejšie sa omylom zamieňa s francúzskou odrodou Gamay. Ku nám na Slovensko sa dostala v 18. storočí, v čase kedy sa rozšírila aj do ďalších európskych krajín. Dnes sa pestuje v Rakúsku, Maďarsku, Nemecku a na Morave. Za zmienku stojí aj skutočnosť, že v posledných rokoch sa pod názvom Lemberger začína rozširovať aj na západnom pobreží USA. Na Slovensku zaberá 6,5 % plochy všetkých vinohradov a je našou najpopulárnejšou a najrozšírenejšou modrou odrodou.

Charakteristika odrody

Je bujného rastu. Odolnosť voči mrazu je dobrá. Veľmi bohato rodí. Listy má veľké, okrúhle, troj až päťlaločnaté, jemne vykrojené. Krídlatý strapec býva veľký široký, aj keď trochu redší so stredne veľkými modročiernymi bobuľami. Raší skoro a dozrieva neskoro, preto jej vyhovujú najteplejšie polohy na sprašových pôdach. Ale na druhej strane vďaka vynikajúcej mrazuvzdornosti je táto odroda vhodná aj do klimaticky chladnejších podnebí, medzi ktoré zaraďujeme aj Slovensko.

Charakteristika vína

Frankovka Modrá je ľahšie menej výrazné červené víno. Sýta červená farba môže prechádzať až do ohnivo tmavých rubínových tónov. Vo vôni prevažuje škorica a zrelé višne, doplnené záhadným dymovým podtónom, ďalej je to kôstkové ovocie alebo vlašské orechy. Pri najteplejších ročníkoch sa do vôní vkráda aj krásna sladkastá vôňa prezretých malín, či černíc. Typická chuť Frankovky je príjemne drsná a korenistá, obohatená nenápadnými dymovými tónmi, zanecháva dlhotrvajúci a výrazný vnem na podnebí. Môžeme v nej nájsť aj chuť škorice alebo horkej čokolády. Mladé vína bývajú tvrdé, zvýraznené trpkosťou po trieslovinách, extraktívne s vyššou kyselinkou Kvalita vína rastie úmerne s teplotami pri dozrievaní hrozna. S postupujúcim zretím stráca tvrdosť a rozvíja sa do šírky, plnosti a hĺbky. Práve strata tvrdosti signalizuje ukončenie zretia. Hodí sa ako na prípravu barikových vín tak na zretie vo fľaši. Akostné vína dosahujú zrelosť v rozpätí 2 až 4 rokov, vína s prívlastkom v rozpätí 6 až 10 rokov, je preto vhodná do archívu. Odporúčaná teplota na podávanie je 15 – 17° C.

Gastrokombinácia

Frankovka Modrá sa hodí ku korenistým jedlám z tmavého mäsa, ku grilovaným a pečeným jedlám z hydiny a predovšetkým k divine. Ideálnym partnerom je k hovädziemu a teľaciemu steaku, anglickej roštenke, sviečkovej, teplej šunke, či údenému jazyku. Dá sa skombinovať aj s tvrdým plesňovým a údeným syrom alebo cestovinou.