S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
       

KONTAKTY

iNEXIS, s.r.o.
A. Bernoláka 44
010 01 Žilina
napíšte nám
+421 0907 199 707

OTVÁRACIE HODINY:

PONDELOK: 10:00 - 22:00

UTOROK:    10:00 - 22:00

STREDA:     10:00 - 22:00

ŠTVRTOK:   10:00 - 22:00

PIATOK:      10:00 - 24:00

SOBOTA:     10:00 - 22:00

NEDEĽA:     14:00 - 22:00


»
Neronet

Pôvod odrody

Je to farbiarka s českým rodokmeňom. Vznikla len nedávno v 80. rokoch minulého storočia v moravskej Lednici, kde ju vyšľachtil profesor Vilém Kraus. Neronet vznikol krížením svätovavrineckého s modrým portugalom a alibernetom. Na Morave sa doteraz aj najhojnejšie pestuje, okrem toho aj v Malých Karpatoch.

Charakteristika odrody

Odroda skoro až stredne skoro raší, zberovú zrelosť dosahuje koncom septembra. Ker má stredne silný až bujný rast s dobrou rodivosťou.

Charakteristika vína

Pokladá sa za neutrálne víno menej výraznej chuti, avšak o to výraznejšej farby a preto je vhodné na sceľovanie kvôli zlepšeniu farby. Vyšší obsah trieslovín je tiež dôvodom, prečo sa Neronet uprednostňuje do kupáže. Farba vína je červenofialová reflektujúca jasne o pôvode hrozna. Pri súčasných neronetoch sa však nedá súhlasiť s nevýraznosťou – majú mäkší ovocný buket s chuťou bobuľového lesného ovocia, napr. čučoriedok alebo černíc. Lepšie ročníky dokonca chutia po sušených slivkách. Tomuto senzoricky pestrému vínu dominujú aj tóny kassisu. Pri Neronete s výraznejšími kyselinkami je dôležité odbúranie kyseliny jablčnej, čo ho zjemňuje. Možno práve vďaka svojej neutrálnej, hladkej chuti zaujal záujemcov o nenápadné, jemné víno, ktoré si nenárokuje hĺbku cabernetu, bujarosť frankovky ani slávu bordeaux. Poskytuje čoraz obľúbenejšie vína s pestrým ovocným charakterom presviedčajúce nášho spotrebiteľa o tom, že i v severnej oblasti pestovania hrozna, kam Slovensko nepochybne patrí, možno dorobiť červené dobrej kvality. Odporúčaná teplota na podávanie je 18 – 20° C.

Gastrokombinácia

Možno ho kombinovať s tmavým mäsom, neide však o ťažké víno, preto sa hodí aj k tmavej hydine. Odporúčame podávať ho k morke, husi či kačici. Podobne sa priatelí s tvrdými a zrejúcimi syrmi. Vďaka jeho ovocnej vôni platí dôležité zásadné pravidlo – nechať dýchať a nepiť chladené!