S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
       

KONTAKTY

iNEXIS, s.r.o.
A. Bernoláka 44
010 01 Žilina
napíšte nám
+421 0907 199 707

OTVÁRACIE HODINY:

PONDELOK: 10:00 - 22:00

UTOROK:    10:00 - 22:00

STREDA:     10:00 - 22:00

ŠTVRTOK:   10:00 - 22:00

PIATOK:      10:00 - 24:00

SOBOTA:     10:00 - 22:00

NEDEĽA:     14:00 - 22:00


» Zdravý život s vínom
Zdravý život s vínom

 

Víno je už od staroveku považované za zdravý nápoj, ktorý povznáša ľudskú mysel a prispieva k dobrému telesnému stavu človeka. Pravidelné, ale primerané pitie vína predchádza rôznym chorobám, naviac tiež uvolňuje psychiku, pomáha odbúrať stres, zabudnúť na starosti a navodiť príjemnú náladu.

Z historie liečiteľstva vínom

Liečivá a nutričná hodnota vínnej révy bola známa už pred tisícročiami. Egypťania pred viac ako troma tisíročiami poznali víno ako nápoj a staré egyptské recepty dokazujú, že ho používali aj k liečeniu.

Ešte v roku 1845 uvádzal bežne používaný liekopis 200 druhov najrôznejších vín používaných na liečenie. U nás boli až do roku 1892 dokonca niektoré druhy vína na lekársky predpis. Až novodobá farmakológia so svojimi syntetickými liečivami vytlačila neprávom vína s výnimočným a kontrolovaným pôvodom z liekopisov.

Naši predkovia sa miernou konzumáciou vína chránili pre črevnými chorobami, víno užívali pre prechladnutí, na tíšenie bolesti, tiež ako dezinfekčný prostriedok na vonkajšie rany. Pre osvieženie víno riedili vodou, k liečebným účinkom do neho pridávali byliny, korenie, med a iné prísady. Víno už v dávnej histórii predstavovalo životnú silu prírody a symbolické spojenie medzi vínom a krvou pretrváva v kresťanstve dodnes.

Vplyv na ľudské zdravie

Nikto zatiaľ dokázateľne nepotvrdil, či má priaznivejšie účinky na zdravie pitie červeného alebo bieleho vína, aj keď sa obecne medzi konzumentami tvrdí, že zdravšie je víno červené. Vedci sa však zhodujú v tom, že medzi vplyvom červeného a bieleho vína na ľudské zdravie nie je v podstate rozdiel.

Víno obsahuje minerálne látky (hlavne draslík, vápnik a horčík, ďalej fosfor, železo, mangán, a niekoĺko stopových prvkov) a tiež vitamíny, ktorých obsah sa však líši podľa jednotlivých odrôd.

V semenách bobulí hrozna bola naviac objavená aj ďalšia zdravotne zaujímavá antooxidačná látka - procyanidin, ktorý má 18krát väčšie antioxidačnú schopnosť ako vitamín C a je 50krát účinnejší ako vitamín E.

Víno a srdce

Zdravotným aspektom pitia vína sa venuje stále väčšia pozornosť predovšetkým vo vzťahu k prevencii a liečbe niektorých civilizačných chorôb, predovšetkým srdečným a cievnym chorobám vzhľadom k ich veľkému rozšíreniu.

Okrem alkoholu obsahuje víno fenoly, z nich sú významné flavonoidy. V červenom víne sa nachádza viac fenolických látok, v bielom víne je zase vyšší obsah antioxidačného enzymu katalázy, a to až 700 - 800 krát.

Tieto fenolové zlúčeniny majú ochranný účinok na cievy, napomáhajú funkcii srdca a udržovaniu lepšieho krvného obehu.

V Slovenskej republike trápi takmer 40% dospelej populácie tzv. metabolický syndróm. Hlavnými príznaom tohoto syndrómu je nadváha, vysoký krvný tlak, zvýšená hladina krvného cukru, vyššia koncenrácia tukových častíc v krvi, nízka hladina dobrého HDL cholesterolu. Pokiaľ sa u človeka vyskytnú tri z týchto faktorov, jedná sa o metabolický syndróm. Pravidelná konzumácia vína je prevenciou aj proti tomuto ochoreniu.

Nie len vo svete, ale aj u nás, bolovykonaných niekoľko vedeckých pokusov na tému vplyvu vína na ľudské zdravie. Alkohol vo víne znižuje zhlukovanie krvných doštičiek a pôsobí na ďalšie faktory spôsobujúce ucpávanie tepien.

Bolo zistené, že po pravidelnej večernej konzumácii 0,35L bieleho vína denne po dobu 4 týždňov významne poklesla hladina krvného fibrinogenu, ktorý zpôsobuje ucpávanie tepien. Počas okusu sa u sledovaných jedincov taktiež zvýšila krvná hladina pozitívneho HDL cholesterolu.

Francúzsky paradox

Francúzsko patrí ku krajinám západného životného štýlu, kde sa navzdory konzumácii potravín s vysokým podielom tukov a sacharidov, fajčeniu a nedostatočného pohybu vyskytuje najnižšia úmrtnosť na srdcové ochorenia.. jedná sa o paradox spôsobený každodennou konzumáciou vína spolu so stravou bohatou na vitamíny.. Podobne je na tom Taliansko a ostatné krajiny s vysokou spotrebou vína.Podľa francúzskych vedcov je pravidelná a mierna konzumácia vína tiež spôsobom, ako sa vyhnúť infarktu u ľudí, ktorých toto ochorenie už raz postihlo.

Doktor Lorgeril z francúzskej univerzity v Grenobli študoval spolu so svojimi kolegami účinok vína na vzorku 353 mužov stredného veku (od 40 do 60 rokov), ktorý mali jeden infarkt za sebou. Muži, ktorí konzumovali dva poháre vína denne, na rozdiel od abstinentov znížili riziko druhého infarktu o 50 %.

Víno a jeho ďalšie pozitívne účinky na zdravie

Je dokázané, že pravidelní konzumenti vína ( v rozumnom množstve) sa dožívajú vyššieho veku ako abstinenti.

Súčasné názory sa ustálili na tom, že by muži mali vypiť denne asi 2-4 dcl vína. U žien je táto dávka menšia , asi 1-2 dcl. Na toleranciu alkoholu ma samozrejme vplyv telesná hmotnosť a výška, ale aj psychická kondícia a duševná pohoda. Štúdie doporučujú piť malé množstvo vína najlepšie každý deň.

Víno má účinky antibakteriálne a antivirálne. Červené víno, vďaka vyššiemu obsahu trieslovín  na rozdiel od iných alkoholických nápojov pôsobí kladne na funkciu imunitného systému a chráni telo pred infekčnými ochoreniami, napríklad pred chrípkou.

Pohár vína denne pôsobí preventívne proti nervovým ochoreniam a znižuje tiež riziko demencie a vypuknutia Alzheimerovej choroby.

Víno zvyšuje intelektuálnu výkonnosť, rozvíja fantáziu a kreativitu, zvyšuje prítok krvi a prísun kyslíka do mozgu. U starších žien dokonca víno zlepšuje činnosť mozgu.

V súvislosti zo správnou činnosťou žalúdka je doporučovaná konzumácia vín hlavne u starších ľudí.

1 liter vína pôsobí ako 6 g sódy. Kyseliny vo víne priaznivo ovplyvňuje procesy trávenia jedla. Ľudia zo sklonmi k prekysleniu by mali uprednostňovať víno červené.

Pravidelné pitie vína ma pozitívny vplyv na plodnosť, zníženie rizika rozvoja dedičnej cukrovky, tvorby kŕčových žíl a slabnutie očnej sietnice. Má tiež protinádorový účinok a pôsobí priaznivo ako prevencia pred poškodením pečene pri liečbe chemoterapiou. Naviac je výborným prostriedkom proti nespavosti, urýchluje hojenie rán, pomáha pri diéte a rozpúšťa zubný kameň a tým predchádza vzniku zubného kazu.

Čoho sa vyvarovať..

Nepríliš kvalitné víno alebo konzumácia vo väčšom množstve, ako 2 – 3 poháre denne, sa však môžu na našom zdraví podpísať aj negatívne.

Po požití nekvalitného vína a nadmerného množstva alkoholu nasleduje stav opilosti. Našemu organizmu vtedy pomôžeme dodržaním kľudového režimu, najlepšie spánkom a dodaním tekutín (buď minerálky, šťavy z citrusového ovocia, alebo tiež bylinkového čaju z mäty alebo harmančeku). Vlažná sprcha príjemne osvieži a vitamíny povzbudia myseľ. Tento stav nikdy neliečime vínom alebo destilátmi.

Ku konzumácii vína sa doporučuje príjem zeleniny, ovocia a stravy bohatej na bielkoviny, tiež pitie vody. Konzumácia teplých nápojov a cukru spolu s vínom sa naopak nedoporučuje.

zdroj: letáčik vydaný Vinarskym fondom, Brno