S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
       

KONTAKTY

iNEXIS, s.r.o.
A. Bernoláka 44
010 01 Žilina
napíšte nám
+421 0907 199 707

OTVÁRACIE HODINY:

PONDELOK: 10:00 - 22:00

UTOROK:    10:00 - 22:00

STREDA:     10:00 - 22:00

ŠTVRTOK:   10:00 - 22:00

PIATOK:      10:00 - 24:00

SOBOTA:     10:00 - 22:00

NEDEĽA:     14:00 - 22:00


» Svet vín v pojmoch
Svet vín v pojmoch

Pokiaľ patríte k milovníkom dobrého vína, ktorí miernymi dúškami osviežujú svoje telo a dušu, iste sa tiež snažíte preniknúť do krásneho sveta vína. Nemusíte však byť priamo profesionálnym sommeliérom, ale nahliadnuť občas do vinárskeho slovníka a zorientovať sa v základných vinárskych pojmoch, isto nemusí byť na škodu. Predovšetkým, pokiaľ sa stretne spoločnosť, a Vy vtedy môžete svoje znalosti ako sa patrí zúročiť a podeliť sa o ne zo svojimi priateľmi...

Aróma vína

Aróma vína je súbor látok prírodného pôvodu pochádzajúcich z hrozna, ktoré sú obsiahnuté vo víne a ktoré je možné senzoricky zachytiť pri čuchovej a chuťovej skúške.

Barrique

Dubový sud o veľkosti 225 l používaný pôvodne vo francúzskom vinárskom regióne Bordeaux ku zreniu červených vín. Dnes rozšírený po celom svete ku zreniu vín s typickou vôňou a chuťou.

Buket vína

Súhrn vôní vzniknutých pri ležaní vína v sudoch a fľašiach

Cibéba

Zaschnutá bobuľa hrozna, často napadnutá ušľachtilou pliesňou Botrytis cinerea. Cibéby sú významnou surovinou pre výrobu tokajských a iných prírodne sladkých vín.

Cuvée

Víno pre ktorého výrobu boli použité dve alebo viac odrôd alebo ročníkov.

Dekantácia

Oddelenie čistého vína vo fľaši od usadeného depotu (usadeniny vo fľaši) preliatím do karafy alebo inej nádoby.

Dochuť vína

Je súbor tónov chuti, ktorá vystúpi až na záver celkového chuťového vnemu a ktoré môžu byť odlišné od vnemov počiatočných.

Dlhé víno

Víno v chuti plné, telnaté a teda extraktívne. Chuťový dojem pretrváva v ústach dlho po prehltnutí.

Extrakt vo víne

Všetky látky zostávajúce po odparení vody a alkoholu z určitého množstva vína – cukry, kyseliny, minerálne látky, triesloviny, farbivá, glycerín, bielkoviny. Množstvo extraktu kolíše podľa odrody, zrelosti hrozna a technológie výroby.

Fermentácia

Kvasenie, počas ktorého sa za pôsobenia kvasiniek mení cukor v mušte na alkohol, oxid uhličitý a teplo.

Fľašová zrelosť

Po nafľašovaní sa víno vo fľaši ďalej vyvíja do stavu optimálnej zrelosti, ktorá závisí od odrody, akostnej kategórii, teplote skladovania a kvality a dĺžky korkovej zátky.

Guľaté víno

Víno s dostatočnou plnosťou, ktorá je prejavom vyššieho obsahu alkoholu, extraktu a úmerných kyselín, sa javí ako veľmi vyrovnané vo všetkých zložkách a pritom žiadna nevyniká.

Harmonické víno

Víno obsahujúce všetky dôležité zložky, hlavne kyseliny, triesloviny a cukry v správnom, harmonicky zladenom pomere.

Hutné víno

Víno pevnej štruktúry, dostatočného extraktu, vyrovnanej viskozity, výraznejšieho charakteru. O veľmi hutných vínach sa hovorí, že sa dajú hrýzť.

Iskra vína

Výraz pre najvyššiu čistotu vína.

Karafa

Sklenená nádoba baňatého tvaru zo zúženým hrdlom, niekedy máva sklenenú zátku. Slúži k dekantovaniu starších ročníkov červených a bielych vín.

Korenisté víno

Víno bohaté na aromatické látky pripomínajúce korenie (škorica, vanilka, ..)

Mušt

Šťava získaná lisovaním hrozna. Kvasením muštu vzniká víno.

Ovocité víno

Víno s príjemným charakterom vo vôni a v chuti pripomínajúce ovocie.

Panenské víno / Panenská úroda

Víno z prvej úrody vínnej révy, spravidla zbieraného štvrtom roku po výsadbe vínneho kra.

Predikátne víno

Víno s prívlastkom: kabinetné víno, neskorý zber, výber z hrozna, bobuľový výber, ľadové, slamové a výber z cibéb.

Robustné víno

Veľmi extraktívne, plné víno s vyšším obsahom alkoholu.

Ročník vína

Pre akosť vína ma rozhodujúci vplyv nielen odroda, poloha, pôda, spôsob spracovania hrozna, ale aj rok zberu hrozna a jeho poveternostné podmienky počas vegetácie a hlavne v jej závere.

Riadené kvasenie

Riadené kvasenie je súbor opatrení v technológii výroby, ktoré vedú k čo najvyššej kontrole a ovplyvňovaniu všetkých procesov pri kvasení.

Zamatové víno

Hodvábne, hladké, jemné, zvyčajne červené víno, príjemne na vypitie vďaka zrelosti trieslovín.

Svieže víno

Svieže vína sú väčšinou mladé vína, ktoré obsahujú zbytky oxidu uhličitého a majú dostatočné množstvo príjemných kyselín a primárnych aromatických látok, ktoré sviežosť podtrhujú.

Vinný kameň

Vzniká reakciou kyseliny vinnej s draslíkom alebo sodíkom. Vyzráža sa behom kvasenia muštu a pokračuje vo víne. Môže sa vyzrážať aj v nafľašovanom víne, čo nieje na závadu.

Vyvážené víno

Plné víno, u ktorého sú všetky zložky v dokonalej harmónii.

Zbytkový cukor

Je cukor, ktorý neprekvasil a zostal vo víne. Podľa množstva zbytkového cukru sa rozoznáva víno suché, polosuché, polosladké a sladké.

zdroj: letáčik vydaný Vinarskym fondom, Brno